Machinefabriek

De core business is machinale metaalverspaning in de ruimste zin van het woord. Zo worden metalen, non-ferro metalen en kunststoffen bewerkt voor vrijwel alle denkbare toepassingsgebieden.

Alle bestelde onderdelen kunnen worden geleverd met de nodige Lloyds materiaal certificaten.

N

Metalltec is Lloyds gecertificeerd

N

Geconditioneerde meetkamer voor nauwkeurige controle

N

Kwaliteit met een aantrekkelijk prijsniveau

N

Diversiteit aan CNC en/of conventionele bewerkingsmachines

N

Lid van de Koninklijke Metaalunie

Draaien / CNC Draaien

Draaien is een verspanende bewerking, waarbij het product ronddraait en daarmee de snijbeweging uitvoert. De beweging in langsrichting en dwarsrichting wordt uitgevoerd door de beitel.

Draaien wordt gedaan op een draaibank, dit kan conventioneel, d.m.v. handmatige besturing of CNC, d.m.v. een computergestuurde besturing. Bij Metalltec is de core business het CNC draaien maar we hebben ook een conventionele draaibank staan.

Met ons uitgebreide CNC machine park vervaardigen we zowel eenvoudig als complex CNC draaiwerk met zeer nauwkeurige toleranties. Metalltec Benelux heeft al jarenlange ervaring in CNC draaien, wat zich uit in de kwaliteit die wij leveren.

Wij beschikken over de volgende CNC draaimachines:

 • OKUMA LR 15; max. Ø350 x L=500 doorlaat Ø60 met aangedr. gereedsch.
 • MAZAK NEXUS A350; max. Ø450 x L=1500 doorlaat Ø100 met aangedr. gereedsch.
 • DOOSAN PUMA TL2500M; max. Ø300 x L=600 doorlaat Ø70 met aangedr. gereedsch.
 • DOOSAN PUMA GT2100M; max. Ø355 x L=650 doorlaat Ø62 met aangedr. gereedsch.
 • OKUMA LB 10; max. Ø120 x L=220 doorlaat Ø40.

Bijna al onze CNC draaibanken beschikken over aangedreven gereedschappen waardoor wij ook complexe CNC draai, en freesbewerkingen uit kunnen voeren. Deze machines zijn zeer stabiel en betrouwbaar wat uiteindelijk zorgt voor een kwalitatief hoogstaand product met een korte doorlooptijd.

Stempelen

Metalltec Benelux BV is door Lloyds Register Nederland bevoegd verklaart tot het her waarmerken van materialen overeenkomstig G0304. Metalltec Benelux BV is bevoegd om op eigen locatie metalen te mogen overstempelen. De overstempelbevoegdheid biedt onze afnemers het voordeel van verhoogde materiaal-identificeerbaarheid. Hierdoor kunnen individuele producten getraceerd worden en wordt inzichtelijk uit welke materialen zij afkomstig zijn.

Pin markeersysteem

Het stempelen doen wij met een volledig programmeerbare pin markeersystemen. Een pneumatisch aangedreven metalen pin stanst tekens op het markeeroppervlak in een dot matrix-patroon (puntjes). Ook het stansen van logo’s is mogelijk. De markeerpin “zweeft” op constante retourluchtdruk. Daardoor vormen onregelmatigheden in het oppervlak tot 1/4″ geen enkel probleem, en treden er geen spanningsconcentraties op.

Laser graveren

Wanneer aan het markeer oppervlak hoge eisen worden gesteld m.b.t. ruwheid, maatvoering of een visueel aspect dan is er ook nog de mogelijkheid om uw producten te laten laser  graveren. Laser graveren is een kras vast en contactloos proces. Dit is mogelijk op verschillende materiaalsoorten.  Er zijn 2 verschillende laser mogelijkheden:

 • Een CO2 laser wordt vooral gebruikt voor organische materialen zoals:hout, plastic, textiel, papier, leer en rubber.
 • Een YAG laser of fiberlaser wordt met name gebruikt voor:(glimmende) metalen, glas(in combinatie met pasta), verschillende soorten kunstof en gelakte artikelen.

Frezen CNC

Frezen is een verspanende bewerking waarbij door middel van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. Frezen is een bewerking die met name wordt gebruikt in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie.

Frezen wordt gedaan op een freesmachine, dit kan conventioneel, d.m.v. handmatige besturing of CNC, d.m.v. een computergestuurde besturing. Bij Metalltec is de cor business het CNC frezen maar we hebben ook twee conventionele freesbanken staan.

Het gereedschap waarmee je het materiaal verwijderd is de frees. De uitvoeringsvormen van frezen zijn erg divers. Ruwfrezen, spiebaanfrezen, zaagfrezen enz. Ook varianten met hardmetalen inzetplaatjes worden gebruikt. Daarnaast is de koelmethode van de frezen ook belangrijk en afhankelijk van het te bewerken materiaal. Metaal wordt met koelvloeistof gekoeld (koelvloeistof op organische of synthetische basis), kunststof wordt vaak met perslucht gekoeld.

Het voordeel van CNC frezen ten opzichte van conventioneel frezen is dat het uitermate geschikt is voor serie productie en dat je er veel complexere producten mee kan maken met een grotere maat nauwkeurigheid. Conventioneel frezen wordt met name gebruikt voor enkelstuks of kleine series die wat eenvoudiger zijn of met spoed even tussendoor geproduceerd moeten worden.

Metalltec Benelux BV heeft de volgende CNC freesmachines;

 • Mazak VTC240 incl. 4e as; tafel afm. 500x2000mm
 • Dosan Mynx 6500; tafel afm. 1400x670mm
 • Victor102B incl. 4e as; tafel afm. 1100x520mm
 • Sygma

Lassen en constructie

Lassen is het verbinden van materialen door middel van druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht, terwijl al of niet materiaal met ongeveer dezelfde samenstelling wordt toegevoegd, waarbij continuïteit ontstaat tussen de te verbinden delen. Anders dan bij solderen smelt bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal. Wij beperken ons tot het lassen van verschillende soorten metalen, dus het lassen van bijvoorbeeld kunststof wordt niet behandeld.
Bij Metalltec Benelux BV beheersen we de volgende Lasprocessen: MIG/MAG, TIG en Electrode lassen.

MIG/MAG lassen

MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het lasproces bij MIG lassen en MAG lassen is vergelijkbaar. Vooral het soort gas is dus verschillend. Bij MIG/MAG lassen wordt er continu een draad aangevoerd door het laspistool. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de boog in stand gehouden. Het smeltbad wordt beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas. Bij MAG om een actief gas. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Een actief gas heeft invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las. MIG/MAG lassen staat bekend om de veelzijdigheid en snelheid. Het wordt ook veel gebruikt vanwege de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt. De toepassing van MIG/MAG lassen is breed, uiteenlopend van ijzer en RVS tot aluminium.

TIG Lassen

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Het dankt zijn naam aan de Engelse tern voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasmaboog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 graden Celcius) is dit een niet afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd. Het toepassingsgebied van TIG lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) en aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes, omdat de lassnelheid vrij laag is. Met TIG lassen kunnen we de hoogste laskwaliteit bereiken, maar het is geen eenvoudig proces. Dat komt voornamelijk doordat de vuldraad handmatig toegevoegd moet worden. TIG lassen is dus echt een vak apart.

Electrode lassen of het lassen met beklede electrode

Electrode lassen word ook wel booglassen met beklede electrode genoemd. Er wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en een electrode. Deze boog zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is, smelten de kerndraad en de bekleding. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden. Deze stoffen beschermen ook het vloeibare materiaal tegen invloeden van de buitenomgeving. Er vormt zich uit de bekleding een beschermende slak die zich op de uiteindelijke las vastzet. Verder kan de bekleding extra legering elementen bevatten. Electrode lassen is een veel gebruikte vorm van lassen, omdat het veelzijdig is door de vele soorten elektrodes die te krijgen zijn.

Constructies

Metalltec Benelux BV is ook zeer vakbekwaam in het produceren van kleine constructies in staal, roestvrijstaal of aluminium zoals leiding ondersteuningen, producten voor filterinstallaties, Skids, frames en speciale flenzen voor de olie en gasindustrie.

Neem contact op!

Heeft u vragen? Of bent u geïnteresseerd in onze diensten?